מהו הליך גישור גירושין ובמה הוא שונה מהליך בבית המשפט

placeholder

גישור גירושין הוא תהליך מובנה בו בני זוג המצויים בהליכי פרידה, נפגשים עם מגשר/ת מקצועי/ת במטרה להגיע להסכמות על כל היבטי הפרידה. בשונה מהליך משפטי, הגישור מציע מרחב בטוח, מכבד ודיסקרטי, בו ניתן לנהל דיאלוג פתוח שמטרתו מציאת פתרון שייטיב עם כל הנוגעים בדבר - בני הזוג וילדיהם.

תהליך הגישור הוא וולונטרי לחלוטין. המגשר/ת אינם שופטים ואינם מחליטים עבור בני הזוג, אלא מסייעים להם לנהל את השיח באופן אפקטיבי, להבין את הצרכים האמיתיים של כל צד, ולהגיע להחלטות משותפות ומושכלות.

המהות העמוקה של תהליך הגישור

גישור גירושין הוא הרבה מעבר לעריכת הסכם משפטי. זהו תהליך רגשי במהותו, המאפשר לבני הזוג:

  1. לעבד את הפרידה רגשית - חדר הגישור מהווה מרחב בטוח לביטוי רגשות, חששות ופחדים. עיבוד רגשי זה הוא קריטי לתהליך הפרידה ולהחלמה האישית.
  2. לגלות את הצרכים האמיתיים - מתחת לעמדות הנוקשות והדרישות הראשוניות, נמצאים הצרכים האמיתיים של כל אחד מבני הזוג. בתהליך מקצועי, המגשר/ת עוזר/ת לחשוף צרכים אלו ולמצוא דרכים לספק אותם.
  3. לבנות תקשורת חדשה - גישור גירושין הוא למעשה תהליך הלמידה של שפה חדשה בין בני הזוג - שפה שתשרת אותם גם לאחר הפרידה, במיוחד אם יש ילדים משותפים.
  4. להניח תשתית לעתיד - התהליך מסייע לבני הזוג להתחיל לדמיין ולתכנן את חייהם החדשים, תוך הבנייה של שותפות הורית אפקטיבית.

שלבי תהליך הגישור

תהליך גישור גירושין מורכב ממספר שלבים משמעותיים:

1. פגישת היכרות ראשונית

הפגישה הראשונה היא הזדמנות להכיר את המגשר/ת, להבין את התהליך ואת הכללים שלו, ולהניח את היסודות לגישור מוצלח. בפגישה זו ניתן להעלות שאלות, לבטא חששות ולהתחיל לבנות אמון - המרכיב החיוני ביותר להצלחת התהליך.

2. זיהוי צרכים ואינטרסים

בשלב זה, דרך שיחות אישיות ומשותפות, המגשר/ת עוזר/ת לבני הזוג לזהות את הצרכים האמיתיים שלהם - מעבר לעמדות ולדרישות הראשוניות. זיהוי זה הוא קריטי למציאת פתרונות שיענו על הצרכים של שני הצדדים.

3. חקירת אפשרויות

לאחר הבנת הצרכים, המגשר/ת מסייע/ת לבני הזוג לפתח אפשרויות ופתרונות יצירתיים לכל אחד מהנושאים שעל הפרק: חלוקת רכוש, הסדרי הורות, מזונות ועוד. בשלב זה, החשיבה היצירתית והמשותפת יכולה להוביל לפתרונות שבית משפט לעולם לא היה מגיע אליהם.

4. גיבוש הסכמות

לאחר בחינת האפשרויות, בני הזוג בוחרים את הפתרונות המיטביים עבורם ועבור ילדיהם, ומגבשים הסכמות בכל הנושאים הרלוונטיים.

5. עריכת הסכם הגירושין

ההסכמות מתורגמות להסכם גירושין מקיף, ברור ומדויק, המשקף את רצון הצדדים. ההסכם נשלח לבני הזוג לעיון, ובמידת הצורך מתבצעים תיקונים והבהרות.

6. אישור ההסכם בבית המשפט

לאחר חתימת ההסכם, הוא מוגש לאישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. עם אישורו, ההסכם מקבל תוקף של פסק דין.

היתרונות המשמעותיים של גישור גירושין

1. גישור מאפשר שליטה בתוצאות

בגישור, בני הזוג הם אלה שמקבלים את ההחלטות הנוגעות לחייהם ולעתידם, ולא שופט שאינו מכיר אותם. ההסכם הסופי משקף את הצרכים והרצונות האמיתיים של הצדדים.

2. חיסכון משמעותי בזמן ובעלויות

תהליך גישור נמשך בממוצע 3-6 חודשים, לעומת הליך משפטי שיכול להימשך שנים. מבחינה כלכלית, עלות הגישור נמוכה משמעותית מעלות ניהול הליך משפטי מלא, שיכול להגיע לעשרות אלפי שקלים לכל צד.

3. שמירה על פרטיות וכבוד המשפחה

בשונה מהליך משפטי שהוא פומבי ברובו, הגישור מתנהל בדיסקרטיות מלאה. אין צורך לחשוף פרטים אינטימיים בפני זרים או להאשים זה את זו בפומבי - דבר המאפשר שמירה על כבוד המשפחה.

4. בניית תקשורת בריאה לעתיד

אחת התועלות המשמעותיות ביותר של הגישור היא רכישת כלים לתקשורת אפקטיבית. כלים אלו יסייעו לבני הזוג לנהל את השותפות ההורית בצורה חיובית ובריאה גם לאחר הפרידה.

5. הגנה על הילדים

מחקרים מוכיחים כי ילדים להורים שבחרו בגישור חווים פחות מצוקה רגשית והתנהגותית בהשוואה לילדים להורים שניהלו הליך משפטי עוין. הגישור מאפשר להורים לשים את טובת הילדים במרכז ולמצוא פתרונות שיגנו עליהם בתקופה הרגישה של הפרידה.

6. פתיחת דלת להתחלה חדשה

הגישור מאפשר סגירת פרק בצורה מכבדת, דבר המהווה בסיס איתן להתחלה חדשה. בני זוג שסיימו את הקשר